Entitats en xarxa - Portal d'Entitats de Figueres - Recursos

 

Cercador

Recursos

Guia de Llenguatge
Guia de llenguatge
UNA LLENGUA PER A TOTHOM: Guia de recursos per un tracte igualitari en la llengua

El departament de la Dona i Gestió de la Igualtat de l'Ajuntament de Figueres ha editat una guia de recursos lingüístics amb l’objectiu d’incidir positivament en l'ús d'un llenguatge menys sexista i més igualitari. Conjuntament amb l’Oficina de Català de Figueres (Consorci per la Normalització Lingüística)  i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones Una llengua per a tothom. Guia de recursos per un tracte igualitari en la llengua, es va presentar en el marc de les accions programades al voltant del programa de sensibilització i difusió del Pla d’Igualtat  d’Oportunitats 2008-2010 aprovat el passat gener de 2008 per l’Ajuntament de Figueres. Aquesta guia de llenguatge té una doble finalitat: d'una banda, fomentar la igualtat entre els homes i les dones per tal de caminar envers la paritat; i de l'altra, influir sobre totes les organitzacions, els col·lectius i la ciutadania en general per arribar a un ús no discriminatori del llenguatge que reflecteixi una societat més justa i igualitària.

La llengua és el mitjà de comunicació més habitual i, de vegades, se'n fa un ús sexista degut principalment al pes de la tradició androcèntrica. És un fet habitual que la dona sigui discriminada en el llenguatge, ja sigui per la seva exclusió i invisibilitat, ja sigui per la seva identificació amb elements o signes pejoratius. La guia de llenguatge és el resultat d'una ferma voluntat d'eradicar els patrons de conducta que impedeixen la visibilitat de la dona en tots els àmbits privats, però sobretot públics, en els quals avui dia ja participa plenament, en coresponsabilitat amb l'home.

L’equip de treball que ha permès l’el·laboració de la guia consta de: Isabel Clapés Lluís (autora), Neus Oliver Monter (il·lustradora), Agnès Figueres Ferrer (disseny gràfic) i Susana Bosch, Montse Deulofeu, Núria Peitaví i Maria Rentero en la coordinació tècnica del projecte i Núria Navarro Hurtado com a directora del servei Dona i Gestió de la Igualtat.

Per a més informació:
Àrea de la Dona i Gestió de la Igualtat 
Avinguda Salvador Dalí, 107, Planta Primera
Tel. 972032326

Servei Informació Atenció a la Dona
Avinguda Salvador Dalí, 107, Planta Baixa
972 032311 dilluns i dimecres de 13  a 19hores  
i Divendres de 9 a 14 hores


Iniciativa promoguda pel departament d’Acció Cívica de l’Ajuntament de Figueres Ajuntament de Figueres
ClicPortal